top of page

Första samtalet

- Vad kan du förvänta när du bokat tid för ett första samtal?

Efter att du bokat en tid får du ett bekräftelse med instruktioner för hur du betalar. Vi har tillfälliga lokaler på Norra Linnégatan 7 i centrala Göteborg. Om du av någon anledning skulle ha svårt att ta dig dit, kan en behandlare ta sig till dig. Du möjlighet att föra samtalen med din behandlare via direktsänd video. 

Det första du och din behandlare kommer att göra i terapin är att skapa en gemensam bild av vad du vill få ut av terapin. Till hjälp kommer du att få fylla i olika skalor. Det viktigaste för oss på Kogniko är att du upplever att din livskvalité förbättras. Genom att fylla i en skala som tar ca 1-2 minuter så kan du själv och din behandlare få en tydligt bild om ni är på rätt väg. 
När vi har kontakt igen kommer vi även att kunna följa och säkerställa att du upplever att ditt liv faktiskt har blivit bättre. 


I stora drag kommer vår första träff att se ut som nedan. 

  1. Du berättar om varför du sökt psykoterapi och vad du vill ha ut av behandlingen. Din behandlare kan ställa många frågor under denna delen av samtalet.

  2. Din behandlare kommer fråga om dina tankar om vad du tror kommer hjälpa just dig, för att sedan bidra med sin kompetens och erfarenhet om hur andra med liknande problematik blivit hjälpta utifrån de metoder som behandlaren behärskar. 

  3. Du och din behandlare kommer överens hur ni skall arbeta vidare med problemet. Du kommer alltså förhoppningsvis redan efter första samtalet få reda hur långt tid det kommer ta att få ut det du önskar av terapin.  

  4. Ni börjar arbeta för att nå målet utifrån de metoder som behandlaren behärskar.

I slutet av alla samtal hos kogniko kommer du och din behandlar prata om din upplevelse av terapin. Till hjälp får du fylla i en skala. Den hjälper dig att få den bästa behandlingen för just dig. Genom att den hjälper behandlaren att anpassa sitt tillvägagångssätt till just dina behov och preferenser.  

Hur långt ni hinner på första samtalet beror mycket på varför du söker psykoterapi. Vissa är färdigbehandlade på bara ett samtal. Andra kan behöva tre träffar bara för att ni skall få en bild av problemets alla delar. 

Första samtalet: Welcome
bottom of page